like

Κωδικός άρθρου: 966830

ΠΟΛΙΤΗΣ – 02/09/2010, Σελίδα: 12

Άλλο γαλατάς άλλο ιατρός

Το συζητούσαμε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι προχθές στη Βουλή όταν η επιτροπή Εμπορίου εξέταζε για άλλη μία φορά το θέμα της ακρίβιας, και δη στο γάλα και στο ψωμί. Είναι όντως ακριβά, το επιβεβαιώνει και η Eurostat. Ωστόσο διερωτηθήκαμε μεταξύ μας. Είναι πολλοί οι Κύπριοι που αγοράζουν άσπρο στρογγυλό ψωμί; Αν αυτό είναι ακριβό τότε όλα τα άλλα, με σπόρους, γαλλικά, τα σικάλεως, οι φραντζόλες κλπ. που αγοράζουν ούτως ή άλλως στην πλειονότητά τους οι Κύπριοι, τι είναι; Και γιατί εξακολουθούν να τα αγοράζουν; Και αφού αγοράζουν αυτά, οι πολιτικοί μας γιατί πιπιλάνε το άσπρο ψωμί;
Την ίδια ώρα μια φτωχή οικογένεια που έχει ανάγκη το γάλα και μάλιστα το φθηνό γάλα επί καθημερινής βάσεως, πόσα θα κερδίσει αν αυτό φθηνύνει; Κάποια ευρώ για ένα ολόκληρο χρόνο; Αν όμως οι βουλευτές έβλεπαν με σοβαρότητα την αισχροκέρδεια στον ιατρικό κλάδο -κάτω από 50 ευρώ δεν χρεώνει κανείς πλέον- τότε θα βοηθούσαν πολύ περισσότερο τις φτωχές οικογένειες. Γιατί και κάρτα του νοσοκομείου για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να έχει μια φτωχή οικογένεια, δεν μπορεί, μία φορά το χρόνο ένα μέλος της θα χρειαστεί τον ιδιώτη γιατρό. Και όσα αδίκως θα πληρώσει είναι ωσάν και αγόρασε εκατοντάδες λίτρα υπερτιμημένου γάλακτος. Μήπως να το δείτε κύριοι βουλευτές ή δεν αγγίζετε θέματα που αφορούν -κάποιων από σας- το κυρίως επάγγελμα;

Κα.Σa

Όταν η δημόσια υγεία στην Κύπρο φτάσει τα επίπεδα των άλλων Ευρωπαΐκών χωρών τζαι έσιει Εθνικό Σύστημα Υγείας ξαναμιλούμε. In the meantime, πκιέρωνε 50 ευρώ στην καλύτερη για να σου πουν ‘ εεε που μένα είσαι μια χαρά αλλά συστήνω σου να πάει στον άλλο Χ γιατρό να σε δει’ . (π.χ. έχω τζενκιές τζαι πάω ορθοπαιδικό τζαι καταλάβει ότι εν νεν δικό του το θέμα τζαι λαλεί σου πήαιννε δε τζαι ένα ρευματολόγο…ΑΛΛΑ πκιερώνεις τους τζαι τους 2!).

5 Responses to like

 1. Moonlight says:

  Έπιασα στο γεννικό πριν 1 μήνα για να κλείσω μιας φίλης μου ραντεβού σε οφθαλμίατρο (εν έχει τίποτε η κοπελλούα τζαι εν κρίμα να πάει σε οφθαλμίατρο ιδιώτη απλά για ένα έλεγχο) τζαι είπαν μου Γενάρη-Φλεβάρη!!!
  Η άλλη επήεν πρώτη φορά γυναικολόγο στο Μακάρειο χωρίς να έχει κάμει κάτι ποτέ της με κάποιον, αλλά σόρυ, εν τζαι πόσων χρονών. Τζαι λαλεί της εν υπάρχει λόγος να σε εξετάσω.
  Εγώ εζήτησα να κλείσω ένα τεστ ΠΑΠ για οκτώβρη-νοέμβρη τζαι έβαλε με γενάρη.
  Κατά τα άλλα οι ιδιώτες ζουν και βασιλεύουν τζαι χρεώνουν τζαι 60ευρώ τη βίζιτα πλέον μερικοί μερικοί.
  -Τζαι κατα τα άλλα εθωρούσαν με καλά καλά που τους ελάλουν ότι η αρφή μου έννα κάμει εγχείρηση στο γεννικό τζαι στοιχίζει με τες αναλύσεις τζαι ούλλα 4ευρώ. Τι έθελες δηλαδή; Πήεννε σhιόνωστες λίρες σου ΕΣΥ στην κάθε κλινική!-

  Άλλον απαράδεχτο: Σε ούλλες τες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου περιλαμβάνεται στο σχέδιο εμβολιασμού ούλλου του κόσμου. Στην Κύπρο όχι. Τζαι περιπέζουμεν άλλους ότι έννεν ευρωπαίοι σαν εμάς…μη χε και μη λερώ…

 2. melina says:

  Ok na simfonisw kai gw oti en akrivoi oi giatroi gia xarin tis sizitisis. alla enekatalava pou kolloun me to gala (?!) je oi idravlikoi en akrivoi, mipos na xekinisoume pou jame?

 3. A says:

  Όταν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα σε αισθητικό, αλλο 50 σε κομμώτρια και άλλα τόσα για τσιγάρα, εν πρέπει να παραπονιέσαι για το μισθό των γιατρών. Το ίδιο ισχύει για τα ρούχα και ηλεκτρονικά που τα βρίσκεις στα ίδια ακριβώς καταστήματα σε άλλες χώρες να είναι το 1/4 της τιμής που επλήρωσες. Μήπως πρέπει να μιλήσεις και για το μισθό ποδοσφαιριστών κτλ που πραγματικά ακόμα να καταλάβω τι προσφέρουν στην κοινωνία.

  Moonlight, οι γιατροί του νοσοκομείου ασφαλώς δεν θα κάμουν τίποτε γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν να κάμουν τίποτε. Η πλειοψηφεία είναι διορισμένοι λόγω μέσου, χωρίς αναγνωρισμένες ειδικότητες, δουλεύουν όσο πιο λίγο χρειάζεται ενώ έχουν ένα καθαρό ψηλό κυβερνητικό μισθό με όλα τα benefits & social security.
  Ο ιδιώτης γιατρός ΔΕΝ πέρνει κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί θεωρείται αυτοεργοδοτούμενος, ΔΕΝ εχει σταθερό μισθό/13ο/14ο και δουλεύει υπερωρίες. Και τα 50 ευρώ δεν είναι τίποτε. Είμαι στη Αμερική και το visit (without tests/labs) είναι τουλάχιστον 250 δολλάρια (πλήρωνω 25 γιατί έχω $3000/χρόνο insurance)

  Και αν νομίζεις ότι στις άλλες χώρες δεν υπάρχει waiting time λανθάνεσαι. Το pap test σου και τις annual εξετάσεις (οφθαλμίατρο, γενικό γιατρό, κτλ) να τες κλείεις ένα χρόνο πριν που πάεις για το προηγούμενο ραντεβού. Δε θα σε βάλουν priority list για μη επείγον εξέταση. Έτσι είναι.

  Κυπραίε πολίτη open your eyes for once and please grow up

 4. blacksheepsays says:

  Συμφωνώ με τον/την Α.

  Έτσι είναι. Δε γίνεται να είσαι πρόθυμος να πληρώσεις 50 ευρώ για κομμωτήριο/αισθητικό ή για άλλες υπηρεσίες. αλλά να παραπονιέσαι άμα δίνεις τα ίδια χρήματα για μια επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό. Στο κάτω κάτω ο γιατρός έχει και τόσα χρόνια σπουδών και ειδίκευσης να επιδείξει. Επιπλέον, όσοι γιατροί είναι ιδιώτες στερούνται και της προσωπικής τους ζωής.

  Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως παντού, σε κάθε επάγγελμα και σε κάθε κλάδο, έτσι και στους ιατρικούς κύκλους υπάρχουν άτομα τα οποία πάνω από τον ασθενή και την ανθρωπιά βάζουν το χρήμα. Αλλά αυτά δυστυχώς συμβαίνουν παντού.

 5. RoAm says:

  Μα δεν διαφωνώ κάθετα στο ’50 ευρώ’.

  Διαφωνώ στο ‘γυρίζω που τον ένα γιατρό στον άλλο τζαι κάθε φορά που περνώ πόρτα ιατρείου πκιερώνω.’

  Γι αυτό λαλώ για σύστημα υγείας.

  Συγγνώμη αλλά δεν θα γίνω που την μια μέρα στην άλλη καπιτάλας τζαι να λαλώ με το ππαρά σου γαμάς τζαι την τζυρά σου.
  Δηλαδή οι λιγότερο τυχεροί που εμάς που εν βαστούν εν να πεθάνουν που καρδιοπάθειες τζαι κακό έλεγχο του διαβήτη?

  Για το γενικό τζαι τους ‘ανίδεους γιατρούς’. Εν νεν ανίδεοι άμαν έρκουνται. Γίνουνται ανίδεοι επειδή εν έσιει ΥΓΕΙΗ (?) συναγωνισμό για τζείντες θέσεις.
  Σε ένα σύστημα (λέμε τώρα) χωρίς
  1. Έρευνα
  2. Πρωτόκολλα που αναθεωρούνται τζαι μελετούνται
  3. Συνεχείς ευκαιρίες για τεχνικό τζαι ακαδημαΐκό καταρτισμό
  4. Interdisciplinary meetings για τους ασθενείς

  πού πάμε?!

tsil to speak - comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: