Σύνοψη του προηγούμενου για να μεν συγχυζούμαστε

Ο καρκίνος όπως και οι άλλες αρρώστιες πλέον τίνουν να γίνουν ΧΡΟΝΙΑ προβλήματα παρά μπαμ τζαι κάτω. Γι’ αυτό σε πολλές στατιστικές οι αριθμοί ανεβαίνουν αντί να κατεβαίνουν. Οι ανθρώποι ζουν παραπάνω με μιαν αρρώστια έτσι πιάνει τους το κολάνι της Στατιστικής Ερευνας.

1. Δεν σημαίνει ότι μειώνουνται τα κρούσματα
2. Αλλά επίσης ΜΠΟΡΕΙ να σημαίνει ότι κάτω άλλο κρύφκεται πίσω που τους αριθμους που αυξάνουνται ‘ομολογουμένως ανησυχητικά’. (που ήταν ο κύριως στόχος του προηγούμενου ποστ).

Το άλλο μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι:

3.. Οι αριθμοί πρέπει να έρκουνται με επεξηγήσεις τζαι όχι απλά σαν ένα μέτρο ‘σύγκρισης΄’. Σύγκριση πρέπει να γινεται μεταξύ δυο ή παραπάνω ΟΜΟΙΩΝ πραμάτων (Εν σαν να τζαι λαλείς μου μπανανα / μήλο = πορτοκάλι) τζαι οι υπευθυνοι της στατιστικής υπηρεσίας να αναλαμβάνουν ευθύνες, τζαι ο τύπος να συνοδεύκει τα ‘κακά νέα’ με ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ τζαι ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ.

4. Εν καλά η αρμόδιοι να ΕΞΗΓΟΥΝ τί θέλουν να που ΜΕΣΩ των αριθμών τζαι όι απλά να ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ αριθμούς για να δημιουργούν αντιδράσεις τζαι φοβίες

Όσον για τους αριθμούς που εχρησιμοποίησα ήταν εντελώς που το νου μου τζαι όχι που κανέναν επιστημονικό περιοδικό (Ανώνυμε 1, ναι εν δκιαβάζω journals τωρά…προτιμώ να περάσω τα exams της ανατομίας).

To προηγούμενο ποστ επίσης εγράφτηκε με το point of view κάποιου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ αν θέλετε, όι κάποιου γιατρού-to-be, με στόχο τα επιδημιολογικά κριτήρια ας το πούμε τζαι όι κατ’ ανάγκη τις λεπτομέρειες της παθολογίας κτλ.

Όσον για το “εν να παθει κάποια που τες φιλενάδες σου καρκίνο ή εσύ, accept it”

Ναι αποδέχουμαι το τούτο φυσικά, όπως τζαι ανέχουμε ότι κάθε φορά που οδηγώ μπορεί να πεθάνω!

Τζαι ότι 1/2 εν να πάθει καρκίνο στη ζωή του τζαι τούτο αποδέχουμαι το αλλά τί πραγματικά σημαίνει τούντο 1/2?

Ίντα καρκίνον εν να πάθω?

Τζείνος ο καρκίνος ίντα προγνωστικά έσιει?

Αν δεν έχω family history καρκίνου πάλε σημαίνει ότι εν να το πάθω με την ίδια πιθανότητα ότι εν να το πάθει κάποιος που έχει ένα γονίδιο τελοσπάντων στην οικογένεια?

Τζαι μετά εκατέληξα στα γενικά περί σχεδίων υγείας…

Εν θα ήταν καλλίτερα παρά να ανησυχούμε για τους απλούς αριθμούς, να επροωθούσαμε check ups?

Καλλίτερα να μεγαλώνει το prevalence τζαι να βρίσκω τι έχω που γλήορα που σίουρα θα μπόρω να κάμω κάτι για λλόου του παρά να με βρίσκουν οι γιατροί στο σημείο που εν έσιει επιστροφή τζαι τζιαμέ απλά εν να είμαι ένας αριθμός που ήρτεν τζαι ως την επόμενη στατιστική θα φύει.

ps: i am not a doctor.

ps2: i am giving no medical advice here.

ps3: excess risk , population excess risk , incidence, prevalence, absolute risk blah blah blah ούλλα φκάλλουν αριθμούς που σημαίνουν διαφορετικά πράματα. Το να προσπαθούμε να παρουσιαζουμαι αριθμούς χωρίς την εξήγηση τους εν απλά τούτο που λαλούμε bad science!

tsil to speak - comments

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: